e-Güvenlik Politikamız

17.01.2023 252

KOCAELİ ANADOLU LİSESİ e-GÜVENLİK POLİTİKASI

 2022-2023 

AMAÇ  

Bu politika Kocaeli Anadolu Lisesi yönetici, öğretmen, destek personeli, çocuk ve ebeveynler için hazırlanmış olup, okul içerisinde ağ erişimi bulunan tüm teknolojik ve çevrimiçi araçları, bunların kullanım sorumluluklarını dijital araçları ve interneti olumlu, güvenli ve etkin kullanımı ile olası yaptırımları kapsar.

 SORUMLULUKLAR 

Çalışan Sorumlulukları 

·         KAL eGüvenlik politikalarını okumak ve bağlı kalmak 

·         eGüvenlik il ilgili eğitimlere katılmak ve öğrencileri bilinçlendirmek 

·         Kişisel verileri herkese açık ortamda paylaşmamak

 ·         Öğrenci, veli, öğretmen ve diğer personel verilerini, şifre, bulut vb. yöntemlerle korumak. 

·         Sorumlu olarak bulut sürücülerde arşivlediği verileri, güçlü bir şifre oluşturup, kimseyle paylaşmadan saklamak. 

·         Güncel teknoloji ve veri bilimleri konusunda bilgi sahibi olmak 

·         Resmi izin alınmadan fotoğrafları/videoları sosyal medya hesaplarında paylaşmamak 

·         Okul içerisinde kişisel cihazlarından ders amacıyla kayıt ve video kullanımı gerekiyorsa, bilgilendirme konuşması ardından kayıt durumuna geçmek. Gizli ses kaydı ve video ders amacıyla dahi olsa kullanmamak. 

·         Okuldaki genel kullanıma açık cihazlarda sosyal medya, mail, eOkul, eDevlet vb. kişisel kullanıcı adı ve şifre gerektiren hesapları açık bırakmamak. Tarayıcı deposunda "Beni Hatırla" butonunu işaretlememek. 

·         Okulda bulunan veya okul tarafından zimmetlenmiş cihazlara korsan/lisanssız yazılımlar kurmamak. Lisanslı yazılımları ise güncel versiyonda kullanmak.

  

Öğrenci Sorumlulukları 

·         KAL eGüvenlik politikalarını okumak ve bağlı kalmak. 

·         Okulda kullandığı kişisel cihazlarını, idare odasında bulunan öğrenci telefon kutusuna şifreli olarak kapalı bir biçimde bırakmak. 

·         Okulda kullanılan herkesin kullanımına açık cihazlarda, medya, bulut, mail vb. kişisel şifre ile koruduğu hesapları açık bırakmamak 

·         Laboratuvar ve sınıf içerisinde farklı kimselere zimmetlenmiş cihazları izinsiz kullanmamak. 

·         Öğrenci, öğretmen ve diğer personele ait kişisel cihazların verilerine erişmeye çalışmamak. 

·         Okul içerisinde kayıp DVD, CD, USB, disk vb. veri kayıt cihazlarını içeriğine bakmadan IT odasına teslim etmek.

 ·         Okulda, kişisel cihazlarından etkinliklerde izin alma harici, görüntü ve ses kaydı almamak. 

·         Öğrenci, öğretmen, veli ve diğer personele şantaj, zorbalık, tehdit içeren mesajlar göndermemek.

          Okul içerisinde ve dışarısında, okula bağlı kimseler tarafından yaşanılacak güvenlik sorunu ve siber zorbalık durumunda okul idaresini bilgilendirmek.Öğrenci, öğretmen, veli ve diğer personelden aldığı şantaj, zorbalık, tehdit mesaları var ise aşağıda bulunan "Siber Zorbalık Sonrası Yol Haritası" başlığı altında bulunan yol haritasını izlemek.

 

Ebeveyn Sorumlulukları 

·         KAL eGüvenlik politikalarını okumak ve bağlı kalmak. 

·         eGüvenlik Problemleri ve Siber Zorbalık ile mücadelede okul ile iş birliği içerisinde olmak. 

·         Okul ağına bağlı iken kişisel mail, kişisel mesaj, banka işlemleri ve hukuken uygun olmayan eylemlerde bulunmamak. 

·         Öğrenci, öğretmen, veli ve diğer personele şantaj, zorbalık, tehdit içeren mesajlar göndermemek. 

·         Kampüs içerisinde kişisel cihazlardan, etkinlik harici görüntü ve ses kaydı almamak. 

·         Okul içerisinde ve dışarısında, okula bağlı kimseler tarafından yaşanılacak güvenlik sorunu ve siber zorbalık durumunda okul idaresini bilgilendirmek.Öğrenci, öğretmen, veli ve diğer personelden aldığı şantaj, zorbalık, tehdit mesaları var ise aşağıda bulunan "Siber Zorbalık Sonrası Yol Haritası" başlığı altında bulunan yol haritasını izlemek.

 

 e-GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ 

•  Dersliklerimizin hepsinde etkileşimli tahtalarımız mevcuttur. Tahtalarımız güvenlik duvarı ve tahta kilit programları ile korunmaktadır. Ders işlerken öğretmenlerimiz etkileşimli tahtalarımızı kendi flash bellek veya telefonları ile açabilmektedir. 

• Okulumuzun idare bölümünde kullanılan bilgisayarlarda güvenlik açıkları oluşturmamak adına lisanslı antivirüs programları kullanılmaktadır.

 • Okulumuzun web sitesinde ve sosyal medyalarında paylaşılan içerikler web yayın ekibimizin süzgecinden geçerek yayınlanmaktadır. 

• Bilgisayar Bilimi derslerinde güvenli internet ve bilgi kullanımı, internet etiği ve siber güvenlik konuları ders içeriği olarak her yıl öğrencilere detaylı olarak anlatılmaktadır. 

•  Rehberlik Çerçeve Programı kapsamında güvenli internet kullanımı ve medya okur yazarlığı ile ilgili eğitimler düzenlenmekte, e-içerikler hazırlanıp okul gruplarında paylaşılmaktadır. 

• Öğrenci, öğretmen ve velilere bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir. 

• Okul web sitemizde ve sosyal medyada internetin bilinçli kullanımı ile ilgili bilgilendirme okul BİT koordinatör öğretmeni tarafından yapılmaktadır. 

• Fatih projesinin yürütülmesi ve sürdürülmesi aşamasında teknolojinin etkili ve güvenli kullanımlarının sağlanması için BTK tarafından güvenli internet ağı mevcuttur. 

• "Güvenli İnternet Günü" her yıl okulumuz tarafından kutlanmaktadır.

 • MEB'e bağlı tüm okullarda olduğu gibi okulumuzda da elektromanyetik kirlilik oluşmamasına ve internetin etik, güvenli ve verimli kullanılmasına önem verilmektedir. 

• Güvenli İnternet Destek hattı ALO 161 okul web sayfamızda kısayol olarak görülmektedir.

 

 e GÜVENLİK ÖNLEMLERİ 

 • Teknolojinin ve internetin uygun, verimli, denetimli, bilinçli, yeterli zamanlandırmayla kontrollü kullanımı sağlamak amacıyla; velilerimize çocuklarına nasıl davranmaları gerektiği yönünde destekleyici ve bilinçlendirici çalışmalar yapmaktadır. 

• İnternet güvenliği, kullanımı konularında uygun tanıtım ve yaygınlaştırma çalışmaları tüm sınıf düzeyinde yapılmaktadır. 

• İnternet kullanımında dikkat edilecek hususlar -özellikle Bilgisayar Bilimi- derslerinde sık sık vurgulanmaktadır. 

• Okulumuzda gençlere yönelik "Bilinçli İnternet Kullanımı ve Teknolojik Tuzaklara Düşmemek" konulu konferanslar İl Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları Büro Amirliği'nden gelen yetkililer tarafından verilmektedir. 

 • Ebeveynler için Okul Rehberlik Servisi "Teknolojinin Bilinçli Kullanımı" seminerleri vermektedir.

  • Velilerimize interneti bilinçli kullanma, internet kullanımında ergen ve çocuk istismarını önleme konularında bülten gönderilmekte, bu konularda velilere ve öğrencilere yönelik sosyal medya paylaşımları yapılmaktadır.

  

CEP TELEFONU KULLANIMI 

1. Öğretmen, idareci ve personelin ders içi haricinde telefon kullanmalarında herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

2. Öğrencilerin cep telefonu getirmeleri tercih edilmezken çeşitli sebeplerle telefon getirmek zorunda olan öğrenciler için sınıf başkanlarının denetiminde telefonların kapalı olarak toplandığı "Telefon Toplama Kutuları" mevcuttur. İlk derste toplanan telefonlar kapalı ve kutuların da kapakları kapalı olacak şekilde sınıf sınıf ilgili müdür yardımcısının odasındaki telefon dolaplarında muhafaza edilir. İmza karşılığı toplanan telefonlar gün sonunda sınıf başkanının nezaretinde ilgili müdür yardımcısının odasından kutuyla alınarak son ders bitimine beş dakika kala sınıfa dağıtılır.

3. Sınıf ortamında ve okul binası içinde cep telefonu bulundurma yasağını ihlal eden öğrencinin birinci ihlalde telefon idareye teslim edilip gün sonunda tutanak tutulup veliye teslim edilir, ikinci ihlalde ise disiplin işlemi (kınama cezası) uygulanır. Kural ihlali durumunda uygulanacak bu yaptırımı öğrenci velisinin de desteklemesi için, eğitim öğretim yılı başında (ya da öğrencinin kaydı esnasında) yapılan yazılı sözleşme ile velinin kabulü sağlanır ve imzası alınır. 

4. Okul ve derslik sınırları içerisinde öğrenci tarafından cep telefonu sadece ders etkinliği uygulamaları esnasında, öğretmenin kontrolü altında ve ders aracı olarak kullanılabilir. Bu amacın dışındaki kullanımlara izin verilmez.

5. Öğrenci cep telefon numarasının, öğrenci velisinin izin verdiği kişiler dışındakiler tarafından öğrenilmesine izin verilmez.

6. Velilere ve öğretmenlere her yıl, eğitim öğretim yılı başında cep telefonu kullanımı konusunda bilgi verme amaçlı toplantılar yapılır.

7. Öğretmenlerle (eğitim öğretim başında, ortasında ve sonunda olmak üzere) yılda üç kez yapılan öğretmenler genel kurulunda okul güvenliği ve dolayısıyla cep telefonu politikası hakkında değerlendirme amaçlı tartışmalar yapılır.


 OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI

 

1. Okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bu yasak bir öğrencinin diğer bir öğrencinin fotoğraf ve videosunu çekmek istemesi durumunda da geçerlidir.

2. Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak Okulun resmi web adresinde ve sanal ortamlarında, ilgili öğrenci velisinin talep ve yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili fotoğraf ve videolar yayınlanmaz.

3. Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

4. Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez. Öğrenciler, bir video konferans araması veya mesajı hazırlamadan veya cevaplamadan önce bir öğretmenin izin isteyecektir. Velilerin rızası, çocuklar video konferans faaliyetlerine katılmadan önce edinilecektir. Video konferans, resmi ve onaylanmış iletişim kanalları vasıtasıyla gerçekleşecektir. Sadece ana yöneticilere video konferans yönetim alanlarına veya uzaktan kumanda sayfalarına erişim hakkı verilmektedir. Eğitimli video konferans servisleri için benzersiz oturum açma ve şifre bilgileri yalnızca personel üyelerine verilecek ve güvence altına alınmış olacaktır.

 

SİBER ZORBALIK

 Okul politikaları gereği siber zorbalık kabul edilemez, bu tür durumlara sebebiyet veren kişiler  5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 10. bölüm düzenlenen yaptırımlara maruz kalmasıyla birlikte, okul tarafından disiplin kurulunca verilecek ek yaptırımlar ile de karışılacaktır.